Po poście na facebooku dostaliśmy mnóstwo zapytań o przepis na zupę. Oczywiście to był żart – nikt nic nie napisał, ale trzeba o czymś pisać, więc dzisiaj napiszę o zupie, którą upichciłem w czasie, gdy Natalia była na spacerze z małym. Najważniejsze – każdy może ją sobie przygotować w domu, bo praktycznie wszystkie składniki są dostępne w Polsce! To jest pierwsza z odpowiedzi na pytanie najczęściej zadawane przez rodzinę – A CO WY TAM JECIE? 🙂
A więc do dzieła:
Czas przygotowania: 20-30 min (jeżeli fasola została ugotowana wcześniej).
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku (ja dałem 3 :P)
- 1 czerwona papryka
- 2 papryczki chili (nie dodawałem z uwagi na Aleksa )
- 2 łyżki masła
dodatki:
- 2 usmażone tortille / mogą być przysmażone naleśniki – my dodaliśmy arepas – kukurydziane placki
- biały ser – najlepiej słony
Przygotowanie:
1. Smażymy cebulę, pomidora, paprykę i czosnek ( w tej właśnie kolejności dodajemy składniki) na maśle.
2. Miażdżymy fasolę (ugotowaną) – np w blenderze i dodajemy do niej usmażone warzywa.
3. Znowu smażymy tym razem papryczki chilli – koniecznie oddzielnie od pozostałych warzyw.
4. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy.
5. Smażymy tortille/naleśniki.
6. Podajemy z pokruszonymi tortillami i serem białym.
A tu kilka zdjęć na zachętę (jeżeli ktoś chciałby dodatkowo przećwiczyć sobie hiszpański dodaje zdjęcie opakowania po fasoli z przepisem :)) Pamela la recete para ti en espanol 🙂
Smacznego!
Zapomniałem napisać – jest super smaczna.
Nasza Trójco !
Przepis na zupę zostanie wypróbowany.Fasole czerwoną mamy z własnej uprawy.Pozdrawiamy Was-
A ja czekam aż przyjedziecie i mi ją ugotujecie 😀