Co prawda pasta z awokado Guacamole pochodzi z Meksyku, ale w Ekwadorze na każdym kroku można spotkać awokado, które jest jej głównym składnikiem, więc postanowiłam podzielić się łatwym i szybkim przepisem na tę pyszną przekąskę:
Potrzebujemy:
- 2 dojrzałe awokado
- połowa dojrzałego mango
- 1 posiekany ząbek czosnku
- około 2 łyżek posiekanej cebuli
- połowa limonki lub cytryny
- papryczka czili (według gustu)
- sól, pieprz
Awokado przekrajamy, wyciągamy pestkę i łyżeczką wyciągamy miąższ. Skrapiamy limonką lub cytryną jak najszybciej żeby nie zczerniało. Ugniatamy widelcem, dodajemy pokrojone w kosteczkę mango, cebulę i czosnek, papryczkę czili, przyprawiamy.
I gotowe. Smacznego 🙂
Natalia, a może podzielisz się też przepisem na marchewkową? Guacamole będę dzisiaj testował, chociaż importowane avocado i mango to nie to samo.
pewnie, podziele sie wkrotce 🙂